Fodrade friluftskläder

Jag måste få säga att jag varit riktigt produktiv de senaste dagarna, även om jag för tillfället inte kan bevisa det med bilder. Får återkomma med det… Först tog jag mig i kragen och fixade med några reparationer som låg och väntade. Konstigt hur länge de alltid blir liggande, fastän det i sig inte är fråga om stora insatser. Det är ju bara så mycket roligare att sy på nåt nytt än lappa hål och åtgärda sömmar som gått upp. Städade också upp lite i mitt hörn av arbetsrummet, där den senaste tidens loppisfynd hotat överta alla lediga ytor. Inte för att de lediga ytorna ursprungligen var många… Sen blev det dags att få sy något nytt!

Vårvädret har avslöjat ett stort behov av utekläder hos sonen. Vinterhalaren är ju för tjock, de byxor som var bra på hösten är för korta… Hur som helst började jag med en tröja med huva i ett ylletyg som jag köpte för många år sedan. Tror i alla fall att det är ylle, åtminstone delvis. Orange och tigermönstrat. Har tyckt att det varit lite väl iögonfallande för det mesta, men i Juju – erilainen lastenvaatekirja hittade jag ett mönster som föll mig i smaken. En enkel tröja med huva och trikåfoder. Inget invecklat alls, även om jag fick lov att göra en del ändringar när jag jämförde mönstret med en fleecetröja vi har i användning. På fleecetröjan har jag sytt i kilar under ärmarna för att den ska vara enklare att få på och av, ärmhålen var alltså för små, och på det här mönstret var ärmhålen ännu mindre än de ursprungligen var på fleecen. Dessutom visade sig mönstret vara lite kort, så jag förlängde det några cm. Men nej, det är inte så att jag ritat en för liten storlek, bredden är bra och ärmarna kortade jag av 10 cm, och lade till mudd. Vilka proportioner har mönstermakaren utgått från? Jag tycker min son ser rätt så normal ut till kroppsformen… Jag vill verkligen lära mig mönsterkonstruktion från grunden, veta hur mycket rörelsevidd man ska lägga till på olika plagg utgående från kroppsmåtten. Det är ju alltid något man måste ändra på i färdiga mönster, dessutom stör jag mig på att stl 86 hos olika källor inte alls behöver betyda samma sak.

Mönsterritandet var inget större problem på huvtröjan, men när det gäller att sy foder är jag en nybörjare (var det här det tredje plagget, kanske?) så i ett skede hade jag nog sytt ihop det hela väldigt fel. Måste sprätta lite, nåla nog och kolla en extra gång, sen blev det bra. Som foder använde jag en gammal tshirt från loppis, enligt boken skulle det räcka till men det var nog på gränsen. Ena ärmen är skarvad vid armbågen, den andra har söm både på över- och undersidan längs med. Sist och slutligen syns det ju ingenstans, så det är ingen fara. En lustig detalj med tshirten var att den hade ett väldigt plastigt rektangulärt tryck frampå. Ursprungligen tänkte jag undvika det, men när tshirten inte räckte till upptäckte jag att hela trycket gick att dra loss i ett stycke som ett stort klistermärke. Tala om plastigt tryck! Inget spår lämnade på tyget, förutom att det drog sig lite där kanterna av trycket varit.

Sonen gillar sin tigertröja, men jag funderar på att modifiera mönstret vid huvan/halshålet en aning. Tror det kan bli en present i sommar, just nu känner jag inget behov av flera här hos oss. Nästa blir nog i fleece med vindtätt foder tror jag, måste bara se om jag har en tillräckligt stor fleecebit.

Något som det däremot kan bli flera av här hos oss är utebyxor. De är ju alltid smutsiga och hittills i vår har det enda paret dessutom varit för korta. Nu är ett nytt par färdiga, till och med med förstärkningar på baken och knäna. I alla fall är det tanken att förstärkningarna ska sitta just där, vi får väl se imorgon när byxorna kan provas. Gjorde bort mig lite med förstärkningen på baken, den hamnade lite lägre ner än jag tänkt eftersom jag missade med vad som var uppåt och neråt i ett väsentligt skede. Tror det ska gå bra ändå. Byxorna är också fodrade, det är de första fodrade byxor jag sytt men det gick utan problem. Fodret har jag fått av mamma, senast jag var hemma fick jag ett fodertyg och ett vindtätt tyg, båda minst tre meter… Så nu blir alla utekläder blåa. Nej, så tråkig ska jag inte vara, men alla utebyxor får nog blått foder!

Yttertyget på byxorna är rester från anoraksömnad till maken för flera år sedan och förstärkningarna är av laminerat stadigare tyg, något jag köpt för att sy packpåsar för friluftsliv av. Det är roligt att se hur mycket jag ändå kan göra med de rester och sparade bitar jag har! En vindtät jacka är ännu osydd, men tyg och dragkedja finns numera här hemma. Yttertyget blir det samma bruna som byxorna, men fodret till den är nyinköpt enkom för ändamålet. Tycker det tyget är så snyggt att jag själv skulle kunna ha exempelvis en tunika av det, men vi börjar med jackan… Hoppas det inte tar allt för länge innan jag kan blogga om den, för behoven av vårkläder är som sagt stora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s