Virkade korgar

Jag är ingen hejare på virkning, har inte ens virkat i ett år fastän jag stickat sedan högstadieåldern. Jag hade en virkperiod i höstas, sedan det har virknålen fått vila. Men en kväll när jag var för trött för att sy och ändå ville göra något annat än gå och sova plockade jag fram garn och virknålar. Den kvällen åstadkom jag inga storverk, men inspirationen höll i sig och några dagar senare köpte jag brunt moppgarn och virkade hastigt och lustigt två förvaringskorgar. Roligt var det, lätt gick det och snyggt blev det. På bästa sätt med andra ord. Det knepigaste är början, jag ser inte maskorna fastän en sån elementär sak är självklar för mig då jag stickar. När jag kommit en bit på vägen med virkningen går det lättare, så enda problemet med moppgarnet var att det vill dela sig, det består av en massa parallella trådar och virknålen slinker lätt mellan dem om man virkar för hårt. Jag hade tänkt mig två korgar i samma storlek, för när jag var nöjd med den första som jag virkade på högt återstod ungefär hälften av garnet. Misstänker att jag inte kom ihåg hur många maskor jag börjat med, för den andra blev betydligt vidare och därmed också lägre, men det tar jag inte så hårt.

Tidigare har jag sett liknanade korgar virkade av trikåmattrasor, men moppgarn fungerade också bra. Moppgarnet är tunnare, så korgarna får inte samma stadga, men å andra sidan kan man göra dem mindre. Jag försökte mig på att virka av plast som lämnade från bastukammarmattorna, men det gick inte alls. Jag fick inte till en endast maska, för plasten och nålen tog ihop, de två materialen passade inte tillsammans. Jag diskuterade problemet med damen i handarbetsaffären och jag är nog inte den första som stött på motstånd av plastremsorna. Andra har försökt med diskmedel, olja eller liknande på virknålen, men hon trodde att när man förr virkade med plast hade man virknålar av metall istället för dagens plast. Min pappa och faster, som sett fammo virka plastmattor, pratade också om olja eller annat glidmedel på nålen. Kanske gör jag ett nytt försök när andan faller på, eller så köper jag mera moppgarn.

5 tankar på “Virkade korgar

 1. Vad snygga de blev! Kan se dem framför mig med ägg i på nästa års påskbord, t,ex, eller med äpplen till hösten – helt beroende på storlek.

  Jag har ju nog en del virknålar i metall, men jag tror att det bara är små storlekar. Är det så att de små storlekarna är i metall fortfarande, eller är också de i plast numera?

 2. Hej! Tycker dina korgar blev superfina!! Vilken storlek hade du på virknålen? Och vad är moppgarn och var köpte du det?
  Min mormor var en storvirkare och lärde mej virka redan som liten flicka på en 7 år…Jag minns hur hon virkade stora plastmattor till mej och mina syskon att ha på våra rum. Stora runda i härliga färger vi fick välja. En hade en stor stjärna i mitten. Ja hon hade oxå metallvirknål och alltid ett litet kaffefat med smör på som hon smorde nålen med med jämna mellanrum. Undrar..vet du var man köper trikåtrasor att virka med och hur långa är dom? Kortare bitar eller härvor?
  Mvh Veronica

 3. Snygga! Jag har precis tänkt att jag ska virka en hyfsat stor korg av ihopsydda tygremsor (tänk trasmatta)… Vill ha en korg att ha garn och sådant i. Får väll börja med att klippa till och sy ihop tygremsor, men sen…. Sen ska jag minsann också virka en korg! 🙂

  Tack för inspiration!

 4. Sen jag såg Malins fina korgar på bild här har jag själv virkat några av både garn och av klippta tygtrasor.
  Billiga fleecefiltar på Jysk är min favirit att virka av. Se gärna några av mina korgar på

  http://bloggis.se/Veronicavirkar/101825

  Jag visar även där hur jag klipper i trasor. Någon som har erfarenhet av en tygskärare och om den är bra? Isåfall kan det vara en ide att köpa en sån tror jag då det är rätt jobbigt att klippa en längd då det trots allt tar ett par timmar. Korgen är sen färdig på lite mer än en halvtimme! ;D
  Malins fina korgar här ligger fortfarande på min ”ska göra lista”. Dom ser ut som designade korgar i butik!
  Vet nu att garnet har stor betydelse samt vilket tyg man använder och om dom är klippta el rivna.
  Ha en fin virkdag alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s