Årets plädar

Vid det här laget är studentpresenter inte längre någon hemlighet så nu kan jag lugnt lägga upp denna bild. På vävkursen i vår har jag vävt två plädar, efter att evighetsprojektet plastmattorna var klart. Den helvita blev studentpresent till makens lillasyster.

Plädarna är vävda i en form av språngbindning och idén är att mönstret ska bestå av rutor, 15 x 15 cm stora. Den första pläden jag vävde använde jag växtfärgade garner till (det är inte bara tyger jag har mycket av…) och i den är rutorna inte kvadratiska. Jag började helt enkelt med den färg jag hade minst av och så höga som de rutorna blev gjorde jag också de andra. Vissa färger återkommer medan andra bara räckte till en rutrand. Var jag ska ha pläden är jag ännu inte säker på, eventuellt skulle den passa i spisrummet på villan.

Den andra pläden hade jag först tänkt väva kvadratisk till bäjbe, men eftersom ränningen (varpen säger en del) räckte till en fullång pläd blev det en studentpresent istället. Till sonen vävde jag en pläd när han var nyfödd, men i efterhand är det inte så smart med vävda plädar till små barn, i alla fall inte om trådarna gör hopp så man kan dra i dem. De små fingrarna fastnar så lätt. Hur som helst vävde svärmor, som också gått kurs, en helvit pläd före mig och studenten sa ”Mamma, kan du inte väva en sån åt mig också!”. Efter det behövde jag inte fundera på vilken färg jag skulle välja…

Nu blir det tyvärr inte fler plädar på ett tag, nästa höst ska jag inte gå på någon vävkurs och den antika vävstolen hos mina föräldrar tillåter inte sådana skapelser. Men sen, nångång när vi har eget hus, då ska jag gå på kurs igen.

Annons

6 tankar på “Årets plädar

  1. Den färgglatt rutiga är ju underbar… Vad synd att du inte behöver fixa en studentpresent åt mig, för en sån skulle garanterat ha suttit fint! 🙂

  2. Oj vad fin den vita var! Vävde ox 2 plädar i år, en vit svart halv halva på långa hållet och en med fyra rutor, samma varp, men även halva halva på svart vitt i inslaget… men hur har du vävt dne vita? väldigt sugen på att väva detta =)

  3. Pingback: Växtfärgad tröja « Malins Mångahanda

  4. Pingback: 8. Vantkavalkad och Clara « Malins Mångahanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s