Fyndad frotté

I våras fyndade jag denna bruna retrofrotté på loppis, tyckte genast den skulle lämpa sig som byxor till någon liten. Ett par shorts till sonen och ett par muddbyxor till Beije blev det. Knepigt tyg att sy i, extremt sladdrigt och elastiskt, så man visste inte riktigt var man hade det. Men mjukt att ha på sig lär det nog vara.

Muddbyxorna är sydda enligt förvanskat Ottobremönster, får se sen om de passar eller inte. Har ännu inte haft någon testkanin för detta mönster. Jag tycker dessutom att det alltid är svårt att få midjemudden lagom stor, den brukar bli för stor, så numera syr jag alltid knapphål frampå och lägger i knytband. Benmudden envisades jag med att sy ihop innan jag sydde fast den, istället för att sy ihop den samtidigt som inre bensömmen och alltså först sy fast den i byxbenet. Pilligt på så små plagg måste jag säga, men slutresultatet är bra. Just på grund av att det är så pilligt syr jag fast mudden med elastisk söm på vanliga symaskinen istället för på overlocken som annars är den som gäller för muddar.

Till shortsen har jag ett eget mönster, ritade av ett par enkla trikåshorts. Det här var första paret jag sydde och de passar riktigt bra. Upptill blev det resårkanal, även här knapphål för knytband, men eftersom det gummiband jag trädde i kanalen passade sonens midja så bra har jag inte kompletterat med knytband. Nertill kantade jag med brun muddväv (eller resår, pga alla svenska sybloggar jag läser kommer uttrycken om varandra). Hade tänkt mig att det skulle hålla ihop benvidden lite, men frottén och jag hann aldrig bli riktigt bra bekanta och eftersom den var så slattrig blev benen nästan lite utsvängda istället. Fungerar bra det med. Nu är enda problemet att shortsvädret tog slut när de här blev klara…

4 tankar på “Fyndad frotté

  1. Åh, vilket underbart tyg du fyndat! Jag älskar stretchfrotté!!! Vilket bra tips med att sy knapphål i mudden och sätta snöre i!!! Hade jag inte kommit på…. Tycker att shortsen blev snygga med vidden nertill. Kanske kan din lille kille ha dem hemma om kvällarna att mysa i om vädret inte tillåter dem som utekläder?

  2. Vilka fina. Jag lyckas inte hitta stretch frotté nånstans. Ska man fråga efter ngt annat i butikerna kanske, eller heter industrinamnet så?

    Ja, jättefina var dessa byxor iaf.

  3. Nakiito, jag tror nog det heter stretchfrotté. Ett tips är att köpa överdrag som är menade att ha mellan madrass och bäddmadrass och klippa sönder det ifall man hittar färg man gillar (alternativt köpa vitt och färga). Den här biten var nog äkta sjuttiotal (?), köpte den som sagt på loppis.

  4. Pingback: Gröna muddbyxor « Malins Mångahanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s