Triss i klänningar

En av mina mammabekanta, alltså en av de jag fått lära känna tack vare att vi har jämngamla barn, hittade ett tyg på loppis som hon ville ha förklädesklänningar till sina döttrar av. ”Jovisst”, sade jag, ”det går nog bra”. Inte för att jag tidigare sytt någon förklädesklänning… För att få testa storleken på den yngre dottern, ca 74 cl, och för att i alla fall ha sytt en förklädesklänning innan jag satte saxen i loppistyget klippte jag i resterna som lämnade när jag sydde påslakan till vaggan i somras. Jag använde mönstret ur Baby Cool, vilket visade sig vara allt för brett med för stora ärmhål. Trots prototypens form blev min mammabekant inte avskräckt, istället blev hon förtjust i tyget. Resterna efter babypåslakanen räckte inte till klänning i den större dotterns storlek, en tvååring, men nog till lillasystern.

elsaklanngron

Det blev alltså triss i förklädesklänningar, något som upptog en stor del av min sytid i oktober. Prototypen fodrade jag nämligen, tyget var så tunnt attjag tycket det behövdes och därför fodrade jag de tre beställda klänningarna också. Det innebar lite mer jobb än jag räknat med… Jag försökte följa Theas instruktioner för vändsydda klänningar, men fick inte riktigt till det. Det beror säkert mer på mig än på Thea, men jag hittade på ett alternativt sätt och sydde ihop yttertyg och foder i ärmhålen först och sedan i halshålet, istället för tvärtom som de flesta sybeskrivningar tycks rekommendera. Jag måste säga att jag nog har mycket att lära när det gäller foder och att vändsy…

Alla tre klänningarna sydde jag parallellt, alltså samma moment på alla klänningar innan jag gick vidare med nästa steg. De två mindre klänningarna är alltså modifierade utgående från klänningsmönstret i Baby Cool medan tvååringens klänning är ur Meedoms Börnetöj 0-3 år rakt upp och ner. Alla klänningarna har knäppning baktill och är kantade med vit snedslå i fållen. När jag jämför de två mönstren måste jag säga att jag föredrar Meedoms. Det är rakare och enklare på något vis. I och för sig är det ju viss skillnad i kroppsbyggnaden på en tvååring och en baby, vilket måste beaktas i mönstret, men nu efter flera klänningar enligt Baby Cool har jag ändå inte lyckats komma överens med det. Än har jag inte försökt sy någon babyklänning enligt Meedom, men nästa ska nog bli utgående från deras mönster.

Slutligen, bilder på de röda klänningarna i tyget min mammabekant hade hittat på loppis. Tilläggas kan att fodertyget också är ett loppisfynd, jag hade glädjen att hitta grönt, brunt och vitt fodertyg billigt. Mamman är nöjd och barnen lär vara fina. Själv har jag lärt mig en hel del och får väl vara nöjd, även om jag har lite högre ambitioner med nästa klänning. Nu vet jag ju hur jag ska sy den och så hoppas jag att maskinen inte krånglar så mycket med raksömmen som när jag sydde dessa. Måste ha varit en släng av hösttrötthet.

agnesklannrodelsaklannrod

4 tankar på “Triss i klänningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s