Kalsonger och måttabeller

Här levs det fortsättningsvis med lånad dator, därav bloggkoman och avsaknaden av bilder. Hur som helst sydde jag ett par kalsonger till sonen igårkväll, från första stygnet till färdigfållat på en timme. Inte helt typiskt mig att få något färdigt från början till slut på en gång, men det var kanske ett tillräckligt litet projekt. (Faiiktum är att jag sydde en ringsjal från början till slut i söndags, men det är en annan historia.)

 

Inspirerad av Ett Tu Tre hittade jag mönster i Ottobre nr 4 2004. Enligt mönstret skulle sömmarna mellan sidostycke och framkil sys med sömmen utåt och därefter täckas med en remsa, men eftersom mönstret var oprövat för min del valde jag att  sy allt på overlock med sömmarna inåt. Nu när kalsongerna är testade och godkända kan det nog hända att något par framöver blir på det sätt Ottobre tänkt sig. Däremot förstår jag inte hur Ottobre tänkt sig detta med storlekar, måttabeller och passform. Sonen är av den smalare sorten, när jag mätte honom innan jag valde storlek (nu har även jag skärpt mig och börjat göra sånt, hurra) kunde jag konstatera att han är smalare än en åttiosexa enligt tidningens tabell. Sonen är alltså 2,5 år. Jag ritade av både 86 och 92 och sydde 86. Något tighta, men nog passar de och jag tror faktiskt att ifall sonen hade de extra centimetrarna i omkrets som storlek 86 har enligt tabellen så skulle kalsongerna vara för små. Med andra ord är de ett par ”vanliga åttiosexor”, inte de jätteåttiosexor som Ottobre uppger. Varför? Det är inte första gången jag stöter på det här problemet och det är inte bara i Ottobre. Varför stämmer det inte när man väljer storlek enligt måttabeller, varför finns de med om de ändå inte är att lita på? Nästa par kalsonger syr jag nog enligt 92 (eller kanske 98, måste testa först) för att få lite växtmån. Storlek 92, där höftmåttet enligt tabellen är 8 cm större än på sonen… 

5 tankar på “Kalsonger och måttabeller

  1. Jag har aldrig kommit mig för att mäta barnen…Brukar däremot hastigt mäta det utklippta mönstret mot något passande plagg och därefter justera tygtillklippningen ”på frihand”, lite kortare eller längre-lite mer eller mindre sömnsmån…

  2. Kanonfina kalsonger, har precis beställt numret från Ottobre men jag kan inte riktigt förstå vilken söm på overlocken du använder för att få sömmen till mittpartiet att se ut som den gör. Är nybörjare på min Huskylock 15.(fyrtrådig)

  3. Linkan, vad du hamnat långt tillbaka i min blogg! Enligt beskrivningen sys kalsongerna med sömmarna frampå utåt (med elastisk raksöm som finns på vanlig symaskin) och döljs sedan med en dekorationsremsa. Jag skippade remsan och sydde ihop kalsongerna med alla sömmar inåt, sydda med vanlig overlocksöm. Mönstret är verkligen bra, jag använder det fortfarande till sonen men är nu uppe i 110. Och alla par jag sytt är sydda med vanliga overlocksömmar inåt, det duger åt oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s