Våt pojke, torr flicka

pocketbloja

Oj, det här var länge sedan. Ett riktigt skräckexempel på hur lång tid det kan gå från avslutat projekt till blogginlägg för mig. Är det månne så att jag påbörjade dem innan jag ens börjat blogga? Skriver ändå, eftersom tygblöjor hör till mina hjärtefrågor. Hur som helst är de här nu, mina pocketblöjor som dottern snart vuxit ur… Dags att sy nya med andra ord. Ni får ursäkta bildkvaliteten, men kanske det är den dåliga bilden som gjort att jag inte skrivit om dem tidigare.

När sonen var ca ett år (alltså för nästan två och ett halvt år sedan) köpte jag den första tygblöjan till honom. Han hade tygblöjor före det också, men jag ville ha en pocketblöja med knappar så att man kunde dra på dem som ett par kalsonger. I den åldern hade han nämligen inget intresse av att ligga stilla vid blöjbyte så det var en ständig kamp att få blöjan att sitta som den skulle. Så jag slog på stort och köpte en pocketblöja. Ilägg köpte jag inte, tänkte ”det kan väl inte vara svårt att sy själv”. Ingen annan tygblöja läckte så mycket som den här, men innan jag tröttnade på den hade jag redan hunnit rita av, klippa ut och börja sy flera nya likadana. Ordentliga tryckknappar hade jag haft försäljaren av den första blöjan att lägga fast, men de halvfärdiga pocketblöjorna fick gömma sig i något mörkt hörn istället för att sys klart.

Sen kom lillasyster. Jag gav den köpta pocketblöjan en ny chans, rådfrågade bekanta och sen fungerade det över förväntan. Om det då beror på annan rumpform eller anatomin i övrigt eller om det helt enkelt var så att storebror från första början var för stor för blöjan kan jag inte svara på. Plötsligt var det roligt att plocka fram ett gäng nästan färdiga pocketblöjor och bli klar på nolltid. I stort sett saknades bara gummibanden.

Böjorna (förutom den på bilden finns två orange och en ljusblå, alla med blå insida) är sydda av PUL-tyg från Myllymuksut och fodrade med blå mikrofleece som inhandlades för massor med år sedan i Åbo. Tanken var att det skulle bli friluftskläder till mig och mannen, men tyget har istället fått bli en hel del annat. Tycks aldrig ta slut. I ryggen på blöjan finns en öppning för ilägget och i övre kanten gummiband (framilon). Gummiband finns också runt benen. Jag är nöjd med pocketblöjan, däremot kunde jag nog utveckla ilägget en del. De jag har sytt består av ett varierade antal lager frotté av bomull och bambu, men de är för smala så jag viker alltid en flanelltrasa runt på mitten. Tror de är för långa också, så ifall jag syr nya, större pocketblöjor får jag nog jobba lite på den biten.

Annons

2 tankar på “Våt pojke, torr flicka

  1. Jag är ett stort fan av pocketblöjor! Z använder mest pockets, vi har några av varierande märken. Gillar mest Fuzzi bunz och Happy Heinys. Så ifall dina pocketblöjor är av liknande modell så kan det bra vara att du får en beställning av mig. Men då gäller det mindre storlek, typ från 3-4-5 kg nånting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s