Den här sortens julkalender är perfekt för mig som alltid lämnar så mycket obloggat. Kanske kan jag ge mig själv i julklapp upplevelsen av att ha allt sytt och stickat värt att visa upp i bloggen, det vore inte illa! Som synes på bilderna har årstiden växlat sedan fototillfället, den här sjalen blev klar i september. Höstens favorit blev den också med sin glada gröna färg som livar upp allt och alla. Garnet är ett loppisfynd i ordets rätta bemärkelse, jag betalade under en halv euro för härvan som visade sig vara över 600 m långt! Min sjal är stickad av hälften av garnet, andra hälften fick vandra vidare till en av medlemmarna i syjuntan. Tyvärr vet jag inte vad det är för kvalitet på detta tunna garn med öglor, men jag gissar på någon ylleblandning. Har inte gjort något bränntest fastän jag nog tänkt jag skulle. Härvan saknade banderoll när jag köpte den, så jag får nog leva med att garnet är anonymt. Lite strävt och pickigt är det, försökte mjuka upp med ett bad i hårbalsamlösning men det hjälpte inte så mycket.
I oktobergarnpaketet till svägerskan skickade jag med en beskrivning på hur sjalen är stickad, men tyvärr hanterades paketet inte så varsamt av posten och hela beskrivningen hade regnat bort. Sia, du får den här istället! Det fina i kråksången är ju att man med en enkel sjalbeskrivning kan sticka med vilket garn som helst, det är bara att välja rätt stickor och sedan hålla på tills garnet tar slut eller sjalen är tillräckligt stor. Sjalen stickas från nacken utåt och neråt så varven blir v-formade. Snyggt, tycker jag.
Man börjar med att lägga upp 7 maskor och stickar sedan första varvet avigt. På nästa varv stickar man 1 m rät, gör ett omslag, 2r, 1 omsl, 1 r (mittenmaskan), 1 omsl, 2 r, 1 omsl, 1 r = 11 m. Tredje varvet stickar man avigt, fjärde varvet 1 r, 1 omsl, 4 r, 1 omsl, 1 r (mittenmaskan), 1 omsl, 4 r, 1 omsl, 1 r = 15 m. Nästa varv avigt igen. Grejen är alltså den att man ökar 4 maskor vartannat varv, en i var kant och två i mitten. Om man gör omslaget genom att bara lyfta tråden på stickan får man ett hålmönster i mitten och längs det som blir sjalens övre kant. Själv kommer jag inte riktigt överens med rätstickning och föredrar slätstickningens yta, men det är klart att det går snabbare om man stickar alla varv med räta maskor. Åtminstone i början kan det vara bra att märka ut mittmaskan med stickmarkörer eller en garnstump i avvikande färg och om man stickar rätstickning kan det också vara en idé att ha någon märkning i kanten varven med ökningarna börjar ifrån.
För att få samma sorts hål längs den trekantiga sjalens kortsidor också stickade jag de sista varven på följande sätt. Hålmönstret längs de här kanterna kräver ett maskantal jämnt delbart med 2, så man måste smyga in en extra maska eller ta bort en eftersom alla varv i sjalen har udda antal maskor.
Tredje varvet före slutet: 1 r, *1 omsl, 1 öhpt, upprepa från *, avsluta med 1 r. Öhpt: överdragshoptagning, dvs lyft 1 m, sticka 1 r, dra den lyfta maskan över den stickade. Andra varvet före slutet stickas avigt och på det sista varvet maskar man av. Notera att man måste maska av löst, kan med fördel byta till en betydligt grövre sticka, för att sjalen inte ska dra ihop sig sedan. Efter att sjalen är klar är det bra att fukta den och spänna ut den, tex med knappnålar på handduk på sängen eller en tjock matta (eller på anslagstavleväggen på jobbet för de som har en sådan).
Tjusig! Du har inte testat att lanolinisera den för att den ska bli mindre stickig? Det brukar ju hjälp! Tack för beskrivningen också! 😀
Tack! Att lanolisera har jag inte testat på, det var ett bra tips.
Det här är min favoritjulkalender! Väntar med spänning på morgondagens lucka 😉
Men kämppisen, vad glad jag blir! Hoppas du säger det ännu efter över 20 luckor.
Tack för mönstret! Det här var mycket mera läsbart 🙂
Ååh, tack för beskrivningen! Hade ju tänkt fråga dig (igen) hur du stickat sjalen, men glömde… 🙂