Små babymössor

En vän till mig väntar sitt andra barn och hon undrade om jag kan sy små hjälmössor. Javisst, sa jag, men sen insåg jag att jag inte vet vidare mycket om passform på sådana små huvuden. Hos oss var det dockans och nallens huvudmått som låg närmast det uppskattade. Det blev två mössor, lite olika stora, och jag hoppas att åtminstone en av dem passar i något skede. Och om det inte går kan i alla fall dockan ha den om hon ska kläs ut till nunna från Sound of Music…

Nu lär i alla fall den ena mössan passa den oföddes nyfödda kusin, bra att veta att man har ett testat mönster att ta till vid behov.

9 tankar på “Små babymössor

 1. Den här modellen på mössor är för mig typisk finsk-nästan alla finska barn har sådana, men här i Sverige har jag knappt sett några andra än mina egna barn med sådana mössor. men de är mycket praktiska både när det är kallt och när man busar i snön!
  Dockan blev väldigt söt som nunna!

  • Intressant! Varför har då inte svenskarna insett det fantastiska med den här modellen? Nu när jag tänker på det är det faktiskt bara finska företag som säljer dem, inte Lindex eller liknande… Mina barn har nu när det är kallt varje dag en sådan av ylle under mössan, även han som hunnit bli 3,5 år. Själv skulle jag kunna ha en under cykelhjälmen höst och vår.

 2. I Norge kallas mössmodellen faktiskt Finlandshette, så kanske det är en finländsk ”uppfinning”. Men jag har hört ett annat namn också, men jag kommer inte på det nu. Nå, rånarluva kallar en del dem, men det var inte det jag tänkte på.
  Få se om mössan passar på vår bebis sen. H*n låter trots allt vänta på sig och är på vippen att komma ”för sent”, alltså efter beräknat datum, till skillnad från vad läkaren trodde före årsskiftet.
  Ha, tacka vet jag Wikipedia! Benämningen jag sökte är balaklava. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rånarluva
  Fast artikeln har nog i åtanke en lite annorlunda mössa än våra babymössor.

 3. Jag har sett den fina mössan live idag, och var mäkta imponerad. Du syr ju jättesnyggt (fast jag borde inte vara överraskad, jag har ju sett dina alster förr och tyckt om dem) Passade lilla fröken Tallgren väldigt väl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s